2019. augusztus 22., csütörtök

Gondolataim egy poszt kapcsán


Ez a bejegyzés a születésnapomon került feljegyzésre. Megleptem magam egy agyagozással, így épp utazóban vagyok Budapestre. Most nem autóval, mert ott nem tudnék sem írni, sem kapcsolódni másokhoz. Na jó, ez így nem igaz, a gyönyörű, csodálatos 7 hónapos gyermekemhez mégis. Konkrétan a társadalom többi tagjához nem. Az utóbbi időben rendkívül élvezem az embertársaimmal való kommunikációt, így ha lehet, ezeket a lehetőségeket megragadom.

Meg aztán az autóban nincs klíma, ami nélkül egy esetleges dugóban kegyetlenül lehet szenvedni. Legalábbis én szoktam. Plusz ha P-nek ölelésre, kapcsolódásra van szüksége, az utam így folytatódik, egy félreállással nem kell megszakítanom, se stresszelnem azon, hogy vajon hol fogok tudni megállni?

Na de hogy mi inspirálta ezt a bejegyzést? FB-on egy kedves barátom bejegyzését olvastam. Csodálatos családja van, csodálatos gyermekei, nagyszerű életük. Az állami bedarálós-büntetős „szolgáltatás” viszont őket is betalálta. (Értsd: gyermekvédelem és társai). Tudniillik a fejekben sokszor okoz gondot, hogyha valami nem olyan, hogyha valami más, mint a megszokott, akkor az már nagyon sok esetben „problémás”. A szokások rabjai vagyunk. Azonban úgy vélem, a kérdés mindig az, hogy érdemes-e egy szokáshoz ragaszkodni akkor is, amikor annál már építőbbet, „előrevivőbbet” is találunk? Azok, akik tovább vitték a társadalmat, azok a fejlődést adták az emberiségnek, előrelépést hoztak, új elképzeléseket vittek az életbe. Lássuk például a repülőgép esetét. Amikor a Wright fivérek elmondták elképzelésüket, akkor az emberek kinevették őket, mondván, egy vas test ugyan hogy fog tudni a levegőbe emelkedni? Lehetetlen. Mondták. És ma már rendkívül hálásak lehetünk nekik, mennyi csodálatos helyre jutunk el nagyon rövid idő alatt.

Úgy gondolom, az életben egy dolog az állandó. Ez pedig A VÁLTOZÁS. Darwin is megfigyelte, hogy az a legéletképesebb faj, amelyik a leginkább fogékony a változásra (nem a legügyesebb, nem a legerősebb, de még csak nem is a legokosabb). Miért is ne hallgatnánk Darwinra?

Visszatérve a fő témámra: Mivel más módon közelítettek a gyermekneveléshez, anno idején kikezdték őket. Azóta már „szent a béke”, ha lehet így fogalmazni. Vagyis annyira nem, mert a lelki terhei még nyomokban a családban maradt. Az otthontanulás módszereit, amit ő használ, ugyanúgy közzéteszi, mint ahogy különböző kutatásokat is. Ugyanis „szabadidejében” (már amennyi három gyermek mellett van…) komoly kutatásokat végez, tanulmányoz. Az általa írt bejegyzés összehasonlította azt, hogy mi történik, ha egy családnál bizonyos körülményeket nem találnak rendben, ill. amennyiben a gyermek állami intézményben élnek, ott ugyanezen körülmények ellen már az állami gyermekvédelem nem lép fel. A kommentek épp úgy megérintettek, mint maga a bejegyzés. Van olyan kedves barátom, aki állami gondozott volt. A mai napig viszi ennek terheit. Hiányzik a kapcsolódási képessége, az az együttérzés, amely általában megvan az emberekben. Vagy ha nem is hiányzik, hát jó mélyre le lett tolva, melyet bizony sok önmunkával tudna előhívni. Azonban nem érzi ennek szükségességét, mivel már régen elfelejtette. Valamikor pici korában. Rendkívüli ember, de szenved. Mert valamikor valahogyan bekerült egy helyre, ahol az együttérzés csíráját sem érzékelte, ahol sok esetben kifejezetten tiltják a gyermekekhez való kötődést, pedig ti. a gyermekeknek fejlődéséhez elengedhetetlen a kötődés, az együttérzés. Tehát az egyik legfontosabb, ha nem a legalapvetőbb dolog a kötődés megléte. Számtalan szakirodalom, számtalan orvos beszélt és beszél ennek jelentőségéről.

Ha ma lennék kisgyerek, valószínűleg az az élet, amit gyermekként éltem (legalábbis egy része) nem mindenkinek lett volna éppen tetsző, s jóllehet, a testvérem és én is állami gondozásba kerülünk. Mert egy túlbuzgó, a következményeit a cselekedeteinek nem átgondoló, talán mondhatjuk azt, hogy „ő csak a legjobbat akarja” habitusú állami szervnek az alkalmazottja „segíteni” akar.

Nektek vajon mi a segítés, segítség? Elmesélem, én mit értek ez alatt. Azt, hogy legelőször is békén hagyom a másikat. Másodsorban, ha valóban segíteni szeretnék rajta, akkor létrehozok, kialakítok egy valóban őszinte, bensőséges viszonyt az  illetővel. Amihez valóban energia, valóban hátsó szándék nélküli kíváncsiság, nyitottság, odafigyelés kell. Nekem is volt részem már felnőttként, családanyaként olyan kapcsolódásban, amelyben a másik fél állítása szerint segítő szándék állt a háttérben. Barátok állítása szerint pedig csak a saját akaratát akarta rám erőltetni. Az ilyen kapcsolat nem segítő. Ez irányító kapcsolat. Nekem ez a történet akkor nagy tanulság volt, hogy hol húzzam meg a határaimat.

Visszatérve az eredeti gondolatmenethez: mi lenne, ha megtanulnánk a másik igényeire figyelni? Mi lenne, ha a segítés nem a szülőktől való elszakításról szólna, hanem a szeretettel teli odafigyelésről, odafordulásról? Mi lenne, ha beleképzelnénk magunkat annak a személynek a helyzetébe, akit éppen fenyegetnek (mert a következményekkel való dobálózás akárhogy is, de a fenyegetés egy része)? Attól a bizalom valóban megjön? Az a szülő, aki elveszti a gyermekét, vajon mit élhet át? Valóban ott kell benne élnie azoknak a szavaknak, hogy a Te hibád? Változz meg! Az ítélettől nem fog tudni megváltozni. Eszközöket kell adnunk neki, de azt is úgy, hogy ne legyen tolakodó, ne legyen emberi méltóságában sértő.

Most is, mint eddig is, szeretettel veszem a gondolataidat, érzéseidet, meglátásaidat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése